Röntgen Gönder
RESTORATİF TEDAVİLER (DOLGU)

RESTORATİF TEDAVİLER (DOLGU)

Çürük, travma ve çeşitli anomaliler nedeniyle diş yapısında oluşan doku kayıplarını farklı dolgu maddeleriyle tedavi ederek, dişlerin form, fonksiyon ve estetiğini sağlayan, aynı zamanda yeni çürüklerin oluşmasını önleyici tedbirleri alarak koruyucu diş hekimliği uygulamaları yapan bilim dalıdır.

Doldurma tipleri aşağıdaki gibidir: Kompozit dolgular, amalgam dolgular, laminate veneer restorasyonlar, inley-onley-overlay restorasyonlar, kuafaj tedavisi, vital/devital beyazlatma tedavileri ve diş hassasiyeti tedavisini kapsamaktadır.

Kompozit Dolgular: Çürük, çatlak veya rengi bozukluğu olan dişleri onarmak için diş renginde yapılan dolgulardır. Kompozit dolgular dişler arasındaki boşlukları kapatmak, dişleri daha uzun göstermek veya dişlerin şeklini veya rengini değiştirmek için de kullanılabilir.

Vital-Devital Beyazlatma Tedavileri: Herhangi bir nedenle renk bozukluğu oluşmuş dişlere beyazlatıcı ajan uygulanarak dişlerin daha beyaz ve normal rengine gelmesi sağlanarak hastanın estetik beklentileri giderilmeye çalışılır. Kanal tedavisi görüp renk değişikliğine uğramış dişlerde devital beyazlatma yöntemleri uygulanır.

Diş Hassasiyeti Tedavisi: Diş hassasiyeti, dentin hassasiyeti ya da kök hassasiyeti için kullanılan genel bir terimdir. Sıcak, soğuk, tatlı ya da çok asitli içecek ve yiyecekler, ya da soğuk havada solunum diş duyarlılığına ya da ağrımasına neden oluyorsa, bu diş ya da dişlerinizin hassas olduğunu gösterir.

ESTETİK DOLGULAR / INLEY VE ONLEY

Porselen dolgu olarak da bilinen Inley/Onleyler çürük,kırık vb.gibi durumlar sebebiyle diş dokusu kaybını yerine koymak amaçlı estetik çözümlerdir. Dolgu ve kaplama arasında bir tedavi olup diş dokusunun dolguyla tamir edilemeyecek olduğu durumlarda tercih edilen daha dayanıklı bir tedavi seçeneğidir.

Inley ve onleyler farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Klasik seramik, bilgisayar programları ile hazırlanan yeni nesil seramikler, fiberle güçlendirilmiş dolgu materyalleridir, geçmişte yumuşaklığı nedeniyle hassas dişlerde altın tercih edilmiş olsa da günümüzde kullanımı azalmıştır. Malzeme seçimibir çok faktöre bağlı olarak yapılabilir; diş yapısı, dişlerin kapanış şekli, dişin fonksiyon durumu, hastanın diş sıkma alışkanlıkları ve komşu/karşıt dişlerde var olan restorasyonların durumu gibi bir çok faktöre  bağlı olarak hekim tarafından seçilmektedir. Genellikle, kanal tedavisi görmüş dişlerde veya diş formunun ağız içinde tekrardan oluşturulamayacak kadar büyük madde kayıplarının olduğu durumlarda hem estetik hem fonksiyonel açıdan dolguya tercih edilmektedir. Bu restorasyonlar sayesinde, komşu dişlerle olan değim noktaları ve dişin kendi formu olması gerektiği şekilde hazırlanabilir.

Porselen Dolgu nasıl hazırlanır ?

Inley/onleyler uygulama aşamalarında, öncelikle diş dokuları çürükten temizlenerek dişe restorasyone uygun form verilir hazırlanır. Sonrasında ölçü alınır. Ölçü için hem hekimin materyal tercihi hem de hasta isteği göz önünde bulundurularak iki seçenek izlenebilir. İlki, hamur kıvamında olan ölçü malzemeleri ve özel kaşıklarla ile alınan klasik ölçüdür ki klasik seramiklerle tercih edilir ve Inley/Onleyler laboratuvar ortamında elde hazırlanır.İkinci yöntem ise dijital tarama sistemleri (CAD/CAM) kullanılarak alınan ölçüdür. Bu sistem ağız içerisi ve hazırlanan diş bölgesini tarayıcı bir kamerayla kaydetmeye dayalıdır. Alınan dijital ölçüye göre restorasyon bilgisayar destekli kazıyıcı sistemlerde hazırlanır. Hazırlanan inley/onleyler, özel ve hassas yapıştırma sistemi kullanılarak dişe yapıştırılır.






Antalya diş hekimi Antalya diş doktoru