Röntgen Gönder
PERİODONTOLOJİ

PERİODONTOLOJİ

Periodontoloji, diş hekimliğinin bir bölümü olup dişleri ve implantları  çevreleyen kemik ve diş eti gibi  yumuşak ve sert dokuların anatomisini, fizyolojisini ve histolojisini inceleyen; bu dokularda meydana gelen hastalıkları araştıran, bu hastalıkların tedavisini ve tedavi sonucu elde edilen sağlığın devamlılığını sağlayan bilim dalıdır.
Periodontal hastalıklar, dişlerin  ve implantların destek dokuları olan alveolar kemik, periodontal ligament ve dişetini etkileyen lokalize kronik  enfeksiyonlardır ve tedavi edilmedikleri takdirde diş kaybına neden olurlar. 

Periodontal hastalıkların bir çok çeşidi mevcuttur;

  • Gingivitis : 

genellikle dişetinde görülen bakteri plağı ve sonrasında diştaşı oluşumuna bağlı iltihabi bir hastalıktır. Diş etlerinde kanama , kızarma ve ödem ile karakterizedir.

  • Nekrotizan Ülseratif Periodontal Hastalıklar : 

NG (Nekrotizan Gingivitis) ve NP (Nekrotizan Periodontitis) çoğu zaman teşhisi gözden kaçırılan hastalıklardır. İmmün yetersizlik ve/veya ağız hijyeninin yetersizliğine bağlı olarak özellikle anaerob patojenlerin sebep olduğu hastalıklardır. Hastada diş etlerinde kanama ve ağrı şikayeti vardır. Genç hastalarda daha yaygın görülür. Diş etleri kırmızı ve üstlerinde ince beyaz çizgi şeklinde ülser alanları mevcuttur.

  • Kronik Periodontitis : 

Dişeti iltihabının daha derin dokulara sıçramış ve destek kemik dokusunda kayıplara bağlı olarak cep derinliklerinin 2-3mm’nin üzerinde olduğu hastalıktır. İlerlediği zaman diş etlerinde çekilme, hassasiyet, dişlerde sallanma ve diş kayıpları yaşanabilir

  • Agresif Periodontitis : 

Lokalize ve Generalize olarak görülebilir. Genetik geçişli olup tedavi edilmediği taktirde  kısa süre içerisinde diş etleri ve kemik dokuda hızlı yıkımlar görülür(20 li yaşlarda başlar ve 30 lu yaşlarda çoklu diş kayıpları görülür) . Lokalize Agresif Periodontitis daha ziyade genç bireylerde ortaya çıkar.

  • Peri-implanter hastalıklar : 

Hafif düzeyde seyredebileceği gibi şiddetli olarakta yapılan implant tedavileri sonrasında hastanın yetersiz oral hijyeni ve implant kaynaklı oluşabilecek durumdur.
Periodontal dokular ilaç kullanımı, travma ,  sistemik hastalıklar , hamilelik, ergenlik gibi bir çok durumdan etkilenir. Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra diş eti büyümeleri, abseler v.s görülebilir. Diş eti sağlığı ağız sağlığı, ağız sağlığı vücut sağlığı demektir. Her diş eti hastalığının farklı tedavileri mevcuttur.






Antalya diş hekimi periodontoloji doktoru